Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą idealną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli dobrze zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
Restaurants near Main Market Square
Jednak najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego trochę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest niezmiernie regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna zasada niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest wymagane oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży bądź też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ukochane dodatki, chociaż można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najprzyzwoiciej też gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.