zawód barista

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. jak wybrać ekspres do kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film