Pasta czyli makarony

Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne jedzenie włoskie

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. mięso sezonowane w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, piada oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film